75 Jaar Vrijheid. Muzikale aftrap naar bevrijdingsfeesten.

20-01-2020 14:33

Muzikale aftrap naar bevrijdingsfeesten

 
 

Door Marianka Peters

Dit jaar staat in het teken van 75 jaar Bevrijding van Gouda. In aanloop naar het hoogtepunt op 5 mei worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Op vrijdagavond 31 januari wordt de aftrap voor alle activiteiten gegeven met een geweldig benefietconcert in de H. Josephkerk aan het Aalberseplein door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Onder leiding van dirigent Lute Hoekstra en samen met zangeres Johannette Zomer zorgt dit defensieorkest voor een muzikaal spektakel van ongeveer twee uur (inclusief pauze). De netto-opbrengst van het concert zal worden besteed aan andere activiteiten in het kader van het thema 75 jaar Bevrijding van Gouda. Op het veelzijdige programma staan onder meer delen uit de Gadfly Suite van Dimitri Shostakovich Proclamation van Gordon Langford met Kenneth Zandbergen als solist op bastrombone.
Het Ave Maria van Verdi, Gabriëlla’s Song van Stefan Nilsson en Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel, uitgevoerd door Johannette Zomer, zal ongetwijfeld voor kippenvelmomentjes zorgen. Uiteraard ontbreekt de Veteranenmars niet in het programma.

Vernieuwend, veelzijdig, ambitieus en garantie voor een constant hoog niveau, dat is waar de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' voor staat. Met deze kernwaarden levert het orkest al sinds de oprichting in 2005 een belangrijke bijdrage aan de militaire muziek in Nederland. Wat allereerst opvalt aan het orkest is de bijzondere samenstelling. Hoewel anders doet vermoeden is het geen brassband, maar een slimme combinatie van een koperensemble met slagwerkers. De kenmerkende klankkleur die hiermee tot stand komt maakt het mogelijk te werken met vernieuwende en unieke arrangementen, speciaal gemaakt voor de Regimentsfanfare. Dit alles geeft een enorme stimulans om onder leiding van dirigent Lute Hoekstra de lat steeds een stukje hoger te leggen. Het gezelschap bestaat uit musici die de vakopleiding aan het conservatorium volgen of afgerond hebben, en uit hoogopgeleide muzikanten uit de amateursector. Naast verdieping in het vakgebied hebben alle musici een militaire opleiding op zak. De primaire taak van de Regimentsfanfare is gelegen in het muzikaal ondersteunen en begeleiden van militair ceremonieel en protocol, zoals commando-overdrachten en beëdigingen. De Nederlandse sopraan Johannette Zomer werkte eerst enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, en heeft daardoor een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte samen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Frans Brüggen en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer en Daniel Harding. Kaarten kosten (inclusief consumptie) € 12,50 per stuk. Op vertoon van de veteranenpas geldt voor veteranen een speciaal tarief van € 7,50. Bestel snel, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Kaarten kunnen worden besteld via email: goudseveteranendag@gmail.com. De kerk is vanaf 19.00 uur open. Het concert begint om 20.00 uur.