Dodenherdenking 4 mei op de Markt Gouda

04-05-2023 00:00

Beste Veteraan,

 

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. In Gouda wordt dit jaar ook stilgestaan bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die momenteel hier worden opgevangen. Het is helaas de realiteit dat vrede en vrijheid ook vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend zijn.  Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt kan er meegelopen worden in de Stille Tocht. Tegelijkertijd vindt er in de Sint-Janskerk een herdenkingsbijeenkomst plaats.

 

De stille tocht en de herdenkingsbijeenkomst zijn voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Uit respect voor alle slachtoffers vraagt de burgemeester om op 4 mei de Nederlandse vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

 

Programma

 

4 mei

19.00-19.40 uur               Stille Tocht vanaf de Chocoladefabriek naar de Markt

18.45-19.35 uur               Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk

19.30-20.45 uur               Herdenkingsplechtigheid op de Markt

20.00 uur                           Twee minuten stilte

20.20 uur                           Kranslegging onder andere namens de Goudse veteranen

20.45 uur                           Koffie in de Burgerhal van het Stadhuis

  

Deelname veteranen aan de Stille Tocht

De burgemeester en het bestuur van stichting 4 en 5 mei nodigen alle veteranen uit om op donderdag 4 mei mee te lopen in de stille tocht voorafgaand aan de dodenherdenking op de Markt. De tocht start rond 19.00 uur en de route loopt van de Chocoladefabriek langs enkele aansprekende plekken waaronder het Witte Anjerperk naar de Markt. Indien u mee wilt lopen, wordt het dragen van het militair uniform (DT) of het veteranenuniform op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting.

 

 

Het veteranenplatform Gouda